سیم یکی از ابزارهای اساسیِ مورد نیاز در سیمکشی ساختمان است؛ به بیانِ عامیانهتر، بنیان و اساس سیمکشی ساختمان با سیم انجام میگیرد. سیمهای برق از دو قسمت هادی و عایق ساخته می شوند. در این مطلب ما قصد داریم شما را با انواع سیم برق ساختمان از لحاظ ساختاری و جنس آشنا کنیم. تا پس از مطالعه این پست با اطلاعاتی که از خصوصیات و ویژگیهای سیمها پیدا کردهاید، انتخاب درست و بهتری داشته باشید.
فهرست مطالب
انواع سیم برق ساختمان از لحاظ ساختاری
انواع سیم های برق ساختمان بر اساس ساختار به سه دسته، سیم مفتولی (تک لا)، سیم افشان، سیم نیمه افشان تقسیم میشود.
سیم مفتولی (میله ای)
سیمهای مفتولی (میلهای) به صورت تک رشتهای هستند. در تولیدِ این سیمها معمولاً از فلزِ مس استفاده میشود. سطحِ آن با یک عایق پوشیده میشود.

سیم افشان
سیم افشان هم مانند سیم میلهای از یک عایق و یک هادی تشکیل شده است؛ با این تفاوت که قسمت هادی در سیمهای میلهای یک رشته سیم ضخیم و در سیم افشان مجموعهای از رشتههای نازک میباشد.
سیم افشان پرکاربردترین نوع سیم در صنعت سیمکشی ساختمان و ادارات است. ولی همچنان از سیمهای تک رشتهای نیز در سیمکشی منازل میتوان استفاده کرد. از سیمِ افشان بیشتر برای سیستمهای روشنایی داخل ساختمان و سیمکشی داخلی تجهیزات برقی استفاده میگردد.

سیم نیمه افشان
هادیِ استفاده شده در این سیمها مانند سیمِ افشان شاملِ چندین رشته است. از نظر ساختاری، ضخامتِ رشتههای این سیم بیشتر از سیم افشان میباشد. سیم نیمه افشان نسبت به سیم افشان انعطاف کمتری داشته و از سیم میلهای منعطفتر است. تعداد رشتههای هادیِ سیم نیمه افشان کمتر از سیم افشان میباشد.

انواع سیم برق خانگی از لحاظ جنس
انواع سیم برق کشی ساختمان از لحاظ جنس به سه نوع سیمهای مسی، سیمهای آلومینیومی و سیمهای ترکیبی مسی آلومینیومی (CCA یا روکش مسی) تقسیم میشود.

سیم مسی
امروزه در سیمکشی برق منازل از سیم و یا کابل مسی استفاده میگردد. فلز مس نسبت به آلومینیوم محکمتر بوده و رسانایی بالایی دارد. به همین دلیل سیم برق مسیِ خانگی نسبت به آلیاژهای دیگر در رأس انتخابها قرار میگیرد. البته میزان رسانایی سیم مسی به میزان خالصی یا ناخالصی فلز مس نیز بستگی دارد. هر چقدر سیم مسی از درجه خلوص بالاتری برخوردار باشد، میزان رسانایی آن افزایش مییابد.
سیم آلومینیومی
قسمت هادی سیمهای آلومینیومی از فلز آلومینیوم میباشد. سیمهای آلومینیومی در سیمکشی منازل کاربردی ندارد. از این سیمها در تولید کابلهای زمینی و هوایی استفاده میشود.
سیم ترکیبی مس و آلومینیوم (CCA یا روکش مسی)
در این نوع سیمها جنس هادی به کار رفته از نوع آلومینیوم و روکش آن از نوع مس است. از مزایای این نوع سیمها میتوان به وزن کم آن اشاره کرد. قیمت تمام شده این محصول در مقایسه با سیم های مسی بسیار پایینتر است. به همین جهت پیمانکاران برای پایین آوردن قیمت تمام شده سیمکشی ساختمان از سیم آلومینیومی روکش مسی استفاده میکنند. هرچند که استفاده از این سیمها طبق آیین نامهی مقررات ملی برق ساختمان ممنوع می باشد.
تشخیص سیم مسی از سیم روکش مسی CCA از لحاظ ظاهری مشکل است. استفاده کنندهگان با نوع تقلبی سیمهای مسی در بازار مواجه میشوند که از نظر ظاهر هیچ گونه تفاوتی با سیم مسی ندارد. علاوه بر آن احتمال دارد فروشنده هم سیم ترکیبی غیراستاندارد را به عنوان سیم تمام مسی به مشتری بفروشد. این موضوع ما را برآن داشت در مورد روش تشخیص سیم مسی از سیم آلومینیومی آموزشی مجزا و کاربردی برای شما تهیه کنیم.
سخن پایانی در مورد انواع سیم برق ساختمان
طبق مبحث 13 مقررات ملی ساختمان در سیم کشی داخلی ساختمان (مکانهای اداری، مسکونی و صنعتی) بایستی از سیمهای مسی استفاده شود. متاسفانه برخی از پیمانکاران و سازندهها جهت پایین آوردن قیمت تمام شدهی سیم کشی از انواع سیم برق خانگیِ آلومینیومی و یا ترکیبی CCA استفاده می کنند. پیشنهاد میشود در سیم کشی داخلی ساختمان حتماً از سیمهای با هادی مسی استفاده شود.
از بین انواع سیم برق کشی ساختمان، سیمهای مسی بایستی در اولویت اول انتخاب ما قرار گیرد. سیمهای مسی نسبت به سیمهای آلومینیومی رسانایی و استحکام بیشتری دارد. با توجه به افزایش قیمت فلز مس در سالهای اخیر، قیمت این سیم نیز افزایش قابل توجهی داشته است. به همین خاطر مصرف کننده را بیشتر به سمت استفاده از سیمهای آلومینیومی سوق میدهد. قیمت سیم هایِ آلومینیومی یا روکش مسی CCA در مقایسه با سیم مسی بسیار پایینتر است.
17 دیدگاه
بسیارعالی وکاربردی
خسته نباشید.
ممنون از ثبت نظرتان
سلام
خسته نباشید خانم مهندس
مطلب عالی بود و کاربردی. ممنون از شما
ممنون نظر لطف شماست
عالی با مفاهیم ساده
ممنون که نظرتون رو ثبت کردید
دوست عزیز مطالب فوق العاده و کاربردی بود.خسته نباشید و خدا قوت.
ممنون از ثبت نظرتان
پست کامل و کاربردی بود خانم مهندس. خسته نباشید
عالی و کاربردی
سلام
ممنون از طراحی و متن زیبا و مناسب
سپاسگذاریم
معرفی زیبا و کارآمدی بود
تشکر از طراحی زیبا
خیلی متشکر
بسیار عالی
ممنون
بسیار عالی بود👌👌